Evenessangen
Evenessangen i tekst, toner og sang.
Evenes kommune er rik på historie; som senter i Ofoten lenge før Narvik by var tiltenkt, med industri og landsbrukshistorie, tokulturell befolkning, marinebase under 2. verdenskrig med Tirpitz liggende i Bogenfjorden med mye mer. Evenes Bygdeboknemnd kommer ut med tidskriftet "Fimbul" en gang i året og bidrar til å ta vare på historie og formidle den videre.
Evenessangen i tekst, toner og sang.
Etter to års byggetid sto kraftverket i Vassbotn ferdig tidlig i 1912 og ble tatt i bruk samme høst.
Kjøpmann Mathias Bonsak Eikseth på Liland kunne mer enn å svinge blyanten over regningsblokka, og var flittig bidragsyter med både alvor og skjemt på vers. Med familiens tillatelse presenteres et utvalg av Eikseths dikt. Klikk på menylinje til høyre for det enkelte dikt, eller på "alle sider".
Sommervika ligger ved Lilandsveien, 6 km fra Liland mot Evenes kirke. Kvernsteinsbruddet ligger på Hågen, like øst for en liten molo, i strandsonen mellom veien og fjorden og i en lengde av 50 m.
Systemet med husmenn var utbredt også i Evenes, ikke usannsynlig at noen av landets siste husmannsplasser ble avviklet nettopp her hos oss.
Tirpitz var det største slagskipet i den tyske Kriegsmarine under annen verdenskrig og lå i Bogenbukta 3 ganger.
Bautaen over prost Andersen ble avduket 30. august 1925 med stor festivitas.
Det første bergverksprivilegiet som kong Christian IV utstedte i Nord-Norge i 1636, gjaldt kobberforekomst på Tårstad. Gruvedrift kom ikke igang da, først 250 år senere ble det prøvedrift på begge sider av Tårstadosen. Man kan finne spor etter synker og tipper her.