Adopsjon er et skifte av et barns juridiske foreldreskap. Foreldreansvaret flyttes fra barnets biologiske foreldre til adoptivforeldrene. Formålet med adopsjon er i første rekke å gi et godt og varig hjem til et barn som de biologiske foreldrene ikke kan ta hånd om.
Barnebidrag er et bidrag til den som har hovedomsorgen for et barn når foreldrene ikke bor sammen. Bidraget tar utgangspunkt i hva det koster å ha et barn, inntekten til begge foreldrene og den tiden som foreldrene har samvær med barnet.
Barnetrygd blir som hovedregel gitt automatisk for alle barn under 18 år som fødes i Norge. Barnetrygden utbetales til mor, med mindre foreldrene gir beskjed om at far skal ha barnetrygden utbetalt til seg. Foreldre som har inngått skriftlig avtale om delt bosted for barnet kan velge å dele barnetrygden.
Kvinner som ikke har opparbeidet rett til forelderpenger får utbetalt engangsstønad ved fødsel eller adopsjon av barn. Foreldrepenger, kontantstøtte, omsorgspenger, stønad til enslig forsørger og adopsjon er alle egne emneord.
Foreldrepenger skal sikre inntekt for foreldre i forbindelse med fødsel og adopsjon. Det er en forutsetning at den som mottar foreldrepenger har omsorgen for barnet og ikke er i arbeid.
Du kan få kontantstøtte for barn mellom ett og to år eller adoptivbarn som ikke har begynt på skolen.Kontantstøtten skal bidra til at familiene selv kan ta større del av omsorgen for egne barn. Du kan velge om du selv vil ha heltidsomsorg for barnet, eller i hvilken grad du vil overlate omsorgen for barnet til andre, uavhengig av hvordan tilsynet ordnes.
Omsorgspermisjon er den permisjon som faren har rett til for å bistå moren i forbindelse med fødselen. Far har rett til omsorgspermisjon i to uker. Hvis foreldrene ikke bor sammen, kan denne retten tas av en annen person som bistår mor.
Melding om å ta, endre eller sløyfe navn skal sendast til folkeregisteret ved likningskontoret. Alle skal ha fornavn og ett enkelt eller dobbelt etternavn. I tillegg kan en ha mellomnavn. Førstegangs navnevalg må skje innen barnet fyller seks måneder.
Alle kommuner skal ha et tilbud om skolefritidsordning (SFO) før og etter skoletid for 1. – 4. årstrinn og for barn med særskilte behov for 1. – 7. årstrinn. Kommunens plikt til å ha skolefritidsordning er begrenset til skoleåret. Det er ingen plikt for kommunene til å ha en slik ordning i feriene. Opplæringsloven gir ikke elevene rett til plass i SFO.
Økonomisk ytelse som skal sikre inntekt for de som har aleneomsorg for barn. Skal stimulere til sjelvforsørging. Medregnet overgangsstønad og støtte til barnetilsyn, utdannelsesstøtte og støtte til flytting.