DNA-tester hundebæsj og bøtelegger

Skrevet av Per-Kaare Holdal . i kategorien Nyheter

HundelortEvenes kommune innfører nå DNA-testing av hunder, og vil bøtelegge hundeeiere som ikke plukker opp hundebæsjen.

Stadige henvendelser fra innbyggere som har sett seg lei på at hundeeiere ikke plukker opp etter sine firbente venner gjør at formannskapet i siste møte vedtok å benytte en hjemmel for bøtelegging. Dette er nå innarbeidet i politivedtekter for Evenes kommune.

- Tar ikke hundeeierne ansvar så må vi gjøre det, sier ordfører Sisilja Viksund i en kommenentar etter møtet. Vi skulle gjerne brukt våre ressurser på andre oppgaver men ser oss nå nødt til å reagere, sier hun.

Bøtelegger
I første omgang har formannsapet vedtatt et gebyr med kr. 1.500,- for overtredelse av de reviderte politivedtektene. Vår vedlikeholdsavdeling vil ta med seg prøver av hundebæsj når de er ute på vedlikeholdsoppdrag. Vi åpner også for at publikum kan ta med seg prøver av hundelorten og levere på rådhuset.

- Vi avventer effekten av tiltaket og størrelsen på gebyret. Nytter ikke dette, må vi nok justere dette opp, sier Sisilja Viksund.

DNA-tester hundene
For å få dette til, må alle hunder i Evenes DNA-testes. Vi har gått til anskaffelse av PooPrints, som er et velprøvd verktøy til jobben. Denne DNA-testen er obligatorisk for alle hunder, kommer vi over hunder som ikke er testet venter dessverre kraftigere virkemidler.

Denne testen er ikke gratis. For å dekke våre utgifter vil vi kreve et engangsbeløp med kr. 200,- per hund. For å stimulere hundeeierne til testing av sine venner, tilbyr vi gratis testing av de første 50 hundene. Her kan interesserte kontakte rådhuset på telefon 76 98 15 00, eller benytte digitalt skjema under. Her er det først til mølla som gjelder.