Årets 17.maitale i Evenes

Skrevet av Stine Fedreheim . i kategorien Nyheter

17maiÅrets 17.mai- tale ble holdt av Ida Ekløv og Marius Solaas, som går i 10. kl på Liland skole. De holdt en veldig fin tale, og vi har fått lov å dele den her på kommunens hjemmesiden:

I dag er en dag som er ekstremt viktig og meningsfull for oss. Når jeg var liten trodde jeg at denne dagen bare var for å spise så masse is og pølse man ville, men nå som jeg har blitt eldre skjønner jeg at denne dagen betyr så mye mer. Dette er Norges offisielle festdag der vi feire vår grunnlov. Grunnloven som ble skrevet av 112 menn på Eidsvoll 17.Mai 1814. Denne loven sikre oss frihet og rettigheter. Uten denne hadde nok livet og hverdagen sett ganske annerledes ut. Derfor skal vi feire grunnloven, og tenke på at vi har det fint i Norge og spesielt her i Evenes.

Jeg tenker at vi er ekstra heldig som bor her i Evenes, og spesielt oss som er ungdom. Greit nok, vi er ikke verdens navle, men det er mer enn nok av tilbud her. Vi har for eksempel fotballbane på høgda, som er godt i bruk nå. Vi har en ungdomsklubb her lokalt, og ungdomsklubber i regionen som knytter oss med andre ungdommer fra ETS. Vi har også et årlig arrangement - UKM, som e ei storhit blant ungdommen. Alt dette bidrar til at det er så fantastisk flott å leve som ungdom her i Evenes.

Generelt, så kan man si at Evenes er en fin plass å bo i. Hvorfor? Jo, vår fellesskap og engasjement er et forbilde for andre. Muligheten til å ta del i samfunnet er stor, og tilbudene her er mangt. Vi er stolt over vår lokale organisasjoner og bedrifter, og vi arrangere årlige hendelser som Bryggedagen og Tårstad-dagan. Engasjement vår sørge for at vi kan utføre fantastiske arrangementer som dette, 17. mai. Vi er en kommune med endeløse tilbud, og hverdagen er fylt med variasjon.

Vi er ufattelig heldig som lever i en så fin og trygg kommune her i Norge. Vi lever i et land der vi har alt. Vi har penger, mat og rett til skole. Dette kan knyttes opp til at vi fikk grunnloven i 1814. Den sikra oss også muligheten til å ta frie valg, ytringsfrihet og likestilling, som er essensielt for å sikre vår velferd. Personer som meg og deg tenker at dette er et selvfølge, men det er dessverre ikke tilfellet for alle. Det er derfor vi må sette pris på disse privilegiene, og vi må være stolt av dem. For, det er mange barn, ungdommer og voksne i verden som har en helt annerledes hverdag enn oss. Mange lever i krig og fattigdom, og mangler de mest grunnleggende tingene her i verden for å overleve.

Noen av dem har bosatt seg her i Evenes. Dessverre, har mange i Norge fordommer mot folk som flytte inn i landet. Men, det er viktig å imøtekomme de, for å bryte ned de murene. Jeg tenker at det er bra at de kunne komme akkurat hit til Evenes, for man blir mye lettere kjent når du kommer i en klasse med 15 elever, enn på et trinn med flere hundre. Ulike tiltak som spillkveld på Høgda og kafe Energi, knytte gamle og nye evenesværinger. Selv om vi feirer grunnloven og den norske identiteten i dag, så er det viktig å inkludere alle. Norge er bygd opp av ulike etnisiteter, grupper og religioner.

Evenes har en spennende fremtid foran seg. Det skal straks bygges en ny skole her vi står nu, og flystasjon skal bygges ut. Som ungdom, håper jeg at når vi har fått oss utdannelse, så finnes det arbeidsplasser her i kommunen som vi kan komme tilbake til. Selv om kanskje ikke noen flytte tilbake, så vil 17. mai alltid være en dag som er knytta opp mot hjemplassen, Evenes. 1

17. mai er en dag som alle har ulike holdninger til. Som barn, var 17. mai den offisielle is og pølse-dagen. Som ungdom og voksen tenke vi mer på den faktiske grunnen til at vi feire 17.Mai. Vi tenker på at denne dagen for 204 år siden, så fikk Norge en grunnlov. Men en ting skal være sikkert, det er at vi har holdt på 17.mai tradisjonen til den dag i dag. Vi kan takke Henrik Wergeland for de tradisjonene. Det er i hans fortjeneste at vi går barnetog, syng sanger og vinke med det norske flagget i rødt, hvitt og blått. 17.mai ble en dag med glede og en dag for å ha det hyggelig sammen. Det er han som har gjort slik at 17.mai blir feiret slik vi gjør i dag.

17. mai er en kjempefin dag. Vi feirer grunnloven, vi feirer nasjonen Norge, men vi feirer også Evenes, stedet der vi bor. Jeg setter pris på at vi er en kommune med massevis av tilbud og engasjement. Det er virkelig en kommune å bli glad i. Det er fint å vokse opp her, og det samme å være en ungdom her. Til slutt, ønsker jeg alle en fin dag videre! Kos dere masse på denne store dagen. Gratulerer med dagen og takk for oss!