Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Márkomeannu 2015

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

gallogiedde1Her er programmet for Márkomeannu 2015.

Fem nye artister er klare for scenen på Gállogieddi med rap, punkrock, poprock, elektronika og joik: Ailu Valle, Max Mackhé, Ivvár, Ylva og Sara Ajnnak. De fullbyrder sceneprogrammet, som utover de nevnte består av spennende navn som Jon Henrik Fjällgren, Sofia Jannok og Kitok.

 
Publikum kan ellers boltre seg med et mangfold av kunst- og kulturopplevelser; bestillingsverk, fortellinger, bokbad rundt bålet, samisk musikkhistorie, turmarsj og motbakkeløp, salmer og pianoimprovisasjon, dans fra russisk side av Sápmi, en skog full av overraskelser og mye mer.
 
Samisk rettighetskamp
Et gjennomgående tema for flere av artistene og kunstnerne på årets program er samisk rettighetskamp og motstand mot eksploateringen av Sápmi. Den anonyme kunstner- og artivistgruppa Suohpanterror står bak årets utstilling på Márkomeannu, som publikum møter i form av ČSV, humor og svart virkelighet på propagandaplakater. Artister som Sofia Jannok, Max Mackhé og Niillas Holmberg har markert seg sterk i kampen for samiske rettigheter gjennom musikken og kunsten sin. Sistnevnte kan publikum møte både i kulturskogen, gjennom bokbad og som en del av bandet Ylva.
 
Hele Sápmi – for alle
Årets program inneholder artister og kunstnere fra både norsk, svensk, finsk og russisk side av Sápmi.
 
– Márkomeannu skal være en festival for hele Sápmi og vi skal presentere artister og kunstnere fra hele Sápmi. Det er vi veldig glade for at vi nok en gang klarer. Programmet har også stor kunstnerisk bredde. Både de unge, kule samene, de som vil oppleve samisk kunst og kultur, de som vil lære mer om sine venners kultur og barnefamiliene vil trives på årets Márkomeannu, sier Marita Kristin Eilertsen.
 
Márkomeannu finner sted 23. -25. juli.

lik-oss-p-facebook