Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Frigjørings- og veterandagen 8. mai

Skrevet av Per-Kaare Holdal . i kategorien Nyheter

7 8mai2015

Frigjøringsdagen i Norge er 8 mai og dagen da de tyske militære styrkene kapitulerte. Da hadde landet vårt vært okkupert i fem år under den andre verdenskrig.  På denne dagen hedrer vi alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler.

I 2015 er det 70 år siden frigjøringen. Årets markeringer kommer derfor til å dreie seg spesielt om frigjøringen.  8. mai er Norges frigjøringsdag. Det er også dagen hvor vi hedrer alle våre veteraner og deres innsats for Norge.

8. mai er en viktig dag – og en offentlig flaggdag. I Norge kapitulerte de tyske soldatene og det var en gledens dag. Soldater og krigsfanger kom hjem i dagene etter 8. mai og gjensynsgleden var stor. Blendingsgardinene kunne brennes og det norske flagget kunne atter vaie fra flaggstengene. For de aller fleste var 8. mai og måneden som fulgte en gledens tid, men ikke for alle selvsagt. Noen var fortatt savnet og noen kom aldri hjem. Landssvikere ble fengslet og ventet på rettsoppgjøret.

I 2010 besluttet regjeringen at 8. mai også skal være nasjonal veterandag. Dagen skal være en festdag hvor alle veteraner som har tjenestegjort for Norge i eller utenfor landets grenser hedres. Veterandagen ble markert første gang i 2011. Derfor er dette også en spesiell invitasjon til våre veteraner.

Møt opp på Evenes Samfunnshus, Bogen for hedre de som ga alt for landet vårt. Mange andre har i dag den samme kampen, hvor de slåss for frihet og demokrati. La oss bruke litt tid og noen tanker på hvor heldige vi er som bor i Norge!

Våre veteraner inviteres spesielt.

8. mai

Evenes samfunnshus

Møteleder: rådmann Steinar Sørensen

16.30 Kulturinnslag 
16.35 Åpning ved ordfører Svein Erik Kristiansen – markering av frigjøringen 70 år
16.40 Hvordan det var å være flyktning i eget land i krigsårene - Johs Røde leser fra sin bok «Ikke en av mine tårer skal de få» 

17:20 Pause med servering og besøk på utstillingen
17.50 Å være flyktning i Evenes - Solomom Gebremedhin Habtegerish
18.00 Den norske krigshelten Karl Rasmussen ved samfunnsdebattant Johs Røde 

18.45 Slutt

Fra kl. 12.00 og hele dagen: - Utstilling av foto, avisutklipp, kart med mer fra krigsårene i Evenes

                   - kunst fra Johs Røde

19.00 -19.30 Fredsmarsjen 2015

Høsten 1945 gikk den første fredsmarsjen i Evenes på Liland og med 105 deltakere. Iår går Fredsmarsjen fra Liland IF´s klubbhus på Høgda, Liland, med påmelding og start her fra kl. 19.00 til 19.30. Vi håper mange blir med på marsjen i 70-årsjubiléet for fred.

Distansen på marsjen er bortimot 5 km t/r, går langs veien og er merket. Medalje er inkludert i startgebyret. Voksne kr. 40 og barn kr. 20 (under 16 år). Premiering. Trekning på startnummer. Saftpost ved snusted. Etter en vel gjennomført marsj er det kaffe og vafler å få kjøpt på klubbhuset.

Alle er velkommen til å delta på Fredsmarsjen!  Arr. : Ski- og trimgruppa, Liland IF.

(Vi kommer tilbake med mer info om konsert/kunstutstilling 7. mai)

fredsmarkering

I boka Ikke en av mine tårer skal dem få deler Johs Røde sine barndomserindringer fra krigen, evakueringa og det å være flyktning i eget land. Boka er svært åpenhjertig og levende skrevet, med utrolige øyenvitneskildringer fra et observant barn. Forfatteren byr på seg selv, åpner sine innerste, engstelige dører - hvor krigens grusomme minner ligger lagret. Et viktig og ærlig dokument fra en underkommunisert del av vår nære historie, tyskernes brenning av Nord-Troms og Finnmark. Boka er illustrert med unike foto, noen fra offentlige institusjoner, de fleste fra norske og tyske private album.

johs konsert

lik-oss-p-facebook