sprsml

Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Inviterer til samisk matfestival

Skrevet av Per-Kaare Holdal . i kategorien Nyheter

matfestival

 

21.–23. august inviteres det for første gang til matfestivalen márkomeannu#HERSKO. Festivalen finner sted i Skånland og har fokus på samisk mat og samiske mattradisjoner i Nordre Nordland og Sør-Troms.

Målet med festivalen er å bevare og synliggjøre den samiske matarven, øke kunnskapen om og interessen for samisk mat og fremme samisk reiseliv i Nordre Nordland og Sør-Troms.

Festivalen vil foregå over tre dager, fra torsdag til lørdag. Torsdag vil festivalen bestå av ulike kurs. Fredag vil det arrangeres bransjedag for reiselivsbransjen. Lørdag er det tid for markedsdag med matmarked hvor besøkende vil kunne få små smakebiter av samisk mat fra Nordre Nordland og Sør-Troms og kunne kjøpe samisk mat. På markedsdagen vil det også være et duodjimarked og kortere drop-in-kurs. Lørdagen avsluttes med samedans på kvelden. Det hele, sett bort fra kursene på torsdag, vil foregå i en kjempelávvu bak kommunehuset på Evenskjer i Skånland.

Bak festivalen står det fem arrangører: Márkomeannu, Várdobáiki samisk senter og Árran lulesamisk senter, og reiselivsbedriftene Inga Sámi Siida fra Sortland og Njunjes fra Tysfjord.

Ideen til festivalen oppstod gjennom prosjektet Samisk Reiseliv i Nord-Norge, hvor alle fem arrangørene er med som deltagere. Samisk Reiseliv i Nord-Norge er et 3-årig prosjekt med varighet fra desember 2012 til desember 2015. Prosjektet har som mål å utvikle det samiske reiselivet i Nord-Norge.

Festivalen tenkes i første omgang som et prosjekt over to år. I 2015 planlegges den arrangert i Tysfjord. Om prosjektet er vellykket, er tanken videre at festivalen skal arrangeres på ulikt sted i Nordre Nordland og Sør-Troms hvert år.