sprsml

Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Tog langs Sporet på Kulturminnedagen

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

oddbjrn martinussen var guide og det var laget oppgaveark for barna72

Ca. 100 personer deltok på Kulturminnedagen i Evenes. Oddbjørn Martinussen guidet forsamlingen langs traséen av mange synlige spor etter gruvedriftsperioden i Bogen.

Samfunnshuset (tidl. Dampkjøkkenet) var utgangspunktet og herfra bar det videre langs den gamle jernbanetraséen, dvs. Sporet,  til Kleiva og derfra oppover til ruinene etter Grubestua, turens endepunkt. Vi fikk mange historiske tllbakeblikk underveis og fikk ta del i kunnskapen om gruvedrifta, en kunnskap som nå tas tak i for å dokumentere denne delen av vår lokalhistorie.

I tillegg har det være ryddet langs Sporet og siste del av den gamle veien opp til Grubestua slik at man ser kulturminner i form av ruiner og spor i landskapet. Evenes Kraftforsyning og ungdom på sommerjobb (Benjamin Harr og Martin Hansen) har hovedsakelig gjort denne jobben. Kjell Ottem og Terje Larsen har snekret en flott bru over bekken oppe ved ruinene etter Grubestua. Rakel Flaathen, tidligere lærer ved Bogen skole, laget oppgaveark for barna til turen som selvsagt er nyttig for skolene etterpå. Ungene som deltok på turen svarte iherdig på oppgavene og fikk premier sponset av Bunnpris Bogen og Evenes kommune.

tonje michaelsen gjr seg ferdig med oppgavene om gruvedrifta72  rakel flaathen hadde regien for barnas opplegg p kulturminneturen72

 

Randulv Pedersen med røtter i Kleiva, fortalte om Grubestua før og etter 2. verdenskrig. Grubestua var hvileplass for ubåtmannskap under krigen. Andreas Strand, tidligere elev ved Bogen skole, holdt et innlegg om U-båtsteinene. Bogen skole har fokusert på kulturminnene her. To steiner befinner seg nedenfor ruinene etter Grubestua. På disse har kommandant Karl Thurmann risset inn sitt navn og sin ubåt.

andreas strand forteller om u-btsteinen som ligger rett nedenfor grubestua-ruinene72  thurmanns ubt u553 er risset inn i en stein nedenfor ruinene etter grubestua

Evenes Turlag serverte bålkaffe, kjeks, pølser og saft som  var sponset av Ofoten Friluftsråd.

Her er en komprimert utgave av brosjyren i anledning kulturminnevandringen.

Evenes kulturkontor takker alle som bidro til en flott kulturminnedag!