Godt levert, Márkomeannu

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

Marko 16 2Mine stikkord etter årets Márkomeannu er: Profesjonelt, og en uredd og spiss brodd mot intoleranse.

Márkomeannu er en festival med særdeles bredt program, flott ungdomsprofil og med de beste forutsetninger for å fremme samisk språk, kultur og identitet. I all beskjedenhet har jeg vært involvert i en del arrangementer, og ser derfor også etter arrangementsteknisk forhold. Et kritisk blikk fant ingen ting å sette fingeren på. Profesjonelt gjennomført.

Spiss brodd mot intoleranse
Márkomeannu evner også å engasjere og provosere, og har et budskap ut over å være en samisk festival. Vi så det allerede ved åpningskonserten torsdag, hvor det kom opp forslag om å stenge Skånland kirke fordi det skulle joikes.

Ikke vet jeg hvor utbredt dette ønsket var, men stor ære til både kirken og Márkomeannu at ønsket ikke ble etterkommet. Fordi dette ønsket bygger på en intoleranse vi ikke kan akseptere.

Márkomeannu engasjerer med årets plakat, to samiske menn som kysser. Med fare for å tråkke noen på tærne, det er nødvendig at også det samiske miljøet uttrykker holdninger mot den intoleransen som gjør at homofili ikke aksepteres. Så får heller noen bli provosert.

Hundeforbud
I år hadde jeg tenkt å få mest mulig med meg, og campet i hagen til grunneieren. Jeg må ta på min kappe, svemlingen, at jeg ikke hadde fått med meg at arrangøren i år ikke tillot hund på festivalområdet. Dessverre ble min deltakelse sterkt begrenset i forhold til planen.

Programinnslaget “Pils & Poesi” ble derfor et høyst privat arrangement utenfor forteltet med Hera som eneste men desto mer imponert tilhører.

Et privat ønske til arrangøren: Vurder hundeforbudet på nytt så lenge det ikke er begrunnet med allergi.

Mesterlig booking
Márkomeannu sikret seg tidlig Agnete Johnsen på plakaten. Ikke at jeg tilhører fansen, men tenk dere for et skup det ville vært om tøtta hadde vunnet den internasjonale Grand Prixen. Jeg tipper det hadde vært tett opp bakkene til Gállogieddi, og ny publikumsrekord.

Jeg er begeistret for erstatteren: Niko Valkeapää som jeg hadde huket av for i programmet, og som Hera dessverre gikk glipp av. En særdeles stødig artist som hadde fortjent et langt større publikum enn han fikk tidlig lørdag kveld.

Fra min stol
rettes også i år en stor tommel-opp for Márkomeannu, og en lang pekefinger til politisk miljø: Márkomeannu bør på statsbudsjettet. Ikke som sovepute for fortsatt kreativt godt arbeid, men som bidrag til å sikre festivalens framtidige eksistens.

Marko 16 1 Marko 16 Agy Marko 16 Niko
Publikum ÁGY  Niko Valkeapää