Digitale sinker, vi?? Ja, dessverre.

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

DatahjelpBåde Fremover 22.10.2015 og Aftenposten 19.10.2015 hevder på lederplass at kommunene er digitale sinker. Dessverre, jeg må gi begge rett.

Kommunal hverdag
Selvsagt er vi kommet alt for kort. Vi sitter på jobben og bretter lønnsslipper og fakturablanketter i konvolutter og sleiker frimerker til kjeften er så ihopenklistra at vi snakker i munnvikene. Etterpå tar vi med den største selvfølge mobiltelefonen og stiller varmen på hytta slik at den er passe når vi kommer fram. For denne tjenesten er det et marked for, og den private velstanden overstiger kommunal økonomi.

Vi kommer oss heller ikke ut med strøbilen for mannskapet er opptatt med å ta imot kjeft for manglende strøing. Selv føler jeg meg på mitt hittil lureste når jeg for n´te gang legger ut på hjemmeside og sosiale medier at det mangler vann i Evenesmark. Hvor mange ganger må våre lesere i Bogen lese om dette, de har stabilt og godt kommunalt vann? Jeg savner et verktøy for å varsle de det gjelder.

Vi gjør noe med det
Utfordringen er vi er 428 kommuner som alle må finne opp kruttet, selv om det smeller likt hver gang. De store har utviklingsressurser til selv å utvikle de produktene de trenger. Noen får ting til å skje, andre registrerer at noe er skjedd. De fleste av oss ikke engang det.

Vi er liten kommune med begrensede ressurser, men vi prøver. 2. desember arrangerer vi et fagseminar om digitale varslingssystemer.  Dette bør bli mer enn bare et seminar, men starten på at flere gjør noe sammen. For løsningene er der.

Vi gjennomfører for tiden en forstudie sammen med Telenor for å kartlegge status og muligheter. Dette presenterer vi 19. november for andre kommuner, samtidig som vi inviterer til samarbeid om et hovedprosjekt  Alene er de fleste kommunene i området for små til å være attraktive for markedet, i fellesskap kan vi skape en digital kommunereform. For det trenges.

Mulighetene er der
Gamlemor Åsta står opp, og samtidig åpnes det automatisk for toveis lyd/bildekommunikasjon med den som er dedikert for det.

* Hei Åsta, hvordan går det?
- I dag føler jeg meg bra.
* Skal jeg kommer med det samme og gjøre det vi avtalte i går?
- Nei, jeg vil heller vente litt og å se morra-TV først.
* Greit, da kobler jeg på kaffemaskinen din. Det står skive i kjøleskapet, og husk medisinen som ligger der. Kan jeg forresten se på såret ditt før jeg legger på? Det ser fint ut, vi kan godt vente til morra-TV er ferdig, hei så lenge.

Både samtalen og bilde av såret legges i digital journal. Ikke science fiction, løsningene er der.

Fra min stol
er tiden overmoden for en digital kommunereform. Dette uavhengig av kommunereformen for øvrig.

Og skulle det kommer noe ut av kommunereformen, bør vi ta i bruk digitale tjenester for å redusere for de nye avstandsulempene. Med nivå på dagens IKT-løsninger vil den største utfordringen med sammenslåing av kommuner være å innfase ulike dataløsninger. For  gamlemor Åsta må ha med seg sin digitale journal, denne bør ikke skrives ut og settes i perm for da fins den ikke når den trenges.

Digitale sinker

>> Oversikt blogginnlegg