Solid valgseier til hjemmesitterne

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

Sier neiHjemmesitterne var årets suverene valgvinner ved kommunevalget i Evenes, og hadde en framgang med 6,2 %.

Herfra hverken jubles eller gratuleres, det påkaller heller ettertenksomhet.

Velgere har makta
Også jeg hører selvsagt utsagn om at det er tøv å stemme, det gjør ikke noe fra eller til. Så langt har jeg til gode å høre holdbare resonnement som underbygger dette. Noen eksempler fra gårdagens valg i Evenes:

* - For halvparten av partiene var det kun ett lite  kryss eller en slenger – fra eller til – som avgjorde hvem som kom inn i kommunestyret og hvem som ble første vara. Om én hjemmesitter hadde brukt en annen liste enn disse og ført over rette vedkommende, hadde hjemmesitteren avgjort sammensetting av halvparten av kommunestyregruppene. Og kanskje også på den listen som var brukt. Din stemme teller.

* - Valgoppgjøret viser at hadde det vært 5 færre stemmer for Venstre, så hadde Arbeiderpartiet vunnet siste mandatet på bekostning av Venstre. Dette hadde påvirket den tradisjonelle blokkdannelsen, og kunne dermed også avgjort ordførervalget. Din stemme teller.

* - I Evenes var det både i går og ved forrige valg 33 stemmer bak den lista som kom inn med færrest stemmer. Det er ikke flere enn om foreldregruppa til en skoleklasse eller barnehageavdeling lager ei partiliste, så vips: Så er de i kommunestyrestyret, kanskje også i vippeposisjon. Din stemme teller.

* - Og sist: Hadde samtlige hjemmesittere laget seg parti og også stemt på dette (da snakker vi valgdeltakelse som får Nord-Korea til å blekne, men okei da). Det hadde gitt slik sammensetning av kommunestyret:

Senterpartiet:  2
Hjemmesitterne:  6
Høyre:  5
SV:  1
Arbeiderpartiet:  3

Dere får ikke meg til å spekulere på blokkdannelser, og valgvinner har jeg allerede kåret. Men kom ikke å si at ikke din stemme teller.

Hvorfor sitte hjemme?
Flere spekulerer på om svak valgdeltakelse skyldes at vi har det godt og er fornøyde? Da må vi finne en måte å få det fram på. Våre folkevalgte fortjener at vi heier på dem, og valgdeltakelsen sier ikke det.

Aksjonsdemokrati
Selvsagt er ikke folk sløve, giddeløse og uengasjerte. Vi ser at folk lar seg engasjere heftig i enkeltsaker som angår dem. Det aksjoneres, i tro at folkevalgte styrer etter desibelmålinger. Og ofte når aksjoner fram. Dette er en form for demokrati som unngår at skuta går på det mange mener er et skjær. Men er det ikke bedre å mønstre på i valglokalet og sikre at skuta ellers har den riktige kursen?

I Evenes har vi mye som er bra, og selvsagt noe som kunne vært bedre. Det som er bra opprettholdes ikke av seg selv, og det som ikke fungerer blir ikke bedre av seg selv. Derfor trenger vi et aktivt demokrati med god tilslutning og god dialog mellom innbyggere og kommune.

Fra min stol
imøtesees en debatt hva skal til for å øke interessen for utvikling av lokalsamfunnet. Bedre informasjon, andre kommunikasjonskanaler enn valgurna, eller..? Bruk gjerne kommentarfeltet under blogginnlegget eller kommenter på sosiale medier. For jeg vet at Evenesværingene er langt mer engasjerte enn valgdeltakelsen tilsier.

>> Oversikt blogginnlegg