Kampen mot slabbedaskene

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

Soppel 1Forleden sommer var viet kampen mot Kryddersauen, denne sommeren har slabbedaskene stått i fokus. Jeg vant kampen mot Kryddersauen, det er mer usikkert hvordan kampen mot slabbedaskene ender.

Ikke for at de er lurere enn kryddersauer, snarere tvert om. Men de er flere, og mange slabbedasker har den skumle kombinasjonen av å være både frekk og dum. Og det er selvsagt ikke slik at det er flere slabbedasker i Evenes enn ellers, jeg både håper og tror det motsatte.

Soppel 2Traff en slabbedask
Jeg snakker selvsagt om sommerens mange oppslag om ulovlig deponering i og ved containerne for brennbart avfall for fritidsboligene: Spillolje, jernskrammel, møbler, dass og drefsing av sekker og poser på utsiden av containeren.

Jeg traff en vaskeekte slabbedask en gang, og var selvsagt full av ærefrykt og respekt. Tenk, en ekte slabbedask. Da jeg kort kommenterte drefsinga hans, var svaret: «Æ gjer da svarte i å spare den der kommuen for nån luskrone». Selvsagt ikke, det går jo på æren løs. Men respekten dalte fort da slabbedasken overhodet ikke var i stand til å forstå at det ikke var kommunen, men naboene han snøt.

Renovasjon er spleiselag

Renovasjon er nemlig et spleiselag mellom abonnentene, kommunen er forretningsfører for spleiselaget og har ikke lov å sponse renovasjonen. Alle utgiftene skal fordeles, fullt ut. Når det ikke er bare brennbart avfall i containeren, må det betales som usortert avfall. Det koster skjorta, fordi noen må sortere søppelet vårt. Det koster også når noen må rydde opp i søppelberget som flyter i området rundt.

Det er nok dessverre slik at når spleiselaget blir stort nok, så gir mange blaffen. Det er vel derfor vi snyter på skatten?

dass i stervikRenovasjonsordningen
Ordningen er at containerne kun er ment for hyttefolket, og for brennbart avfall. Ved siden står boks for matavfall. Ikke ulikt det vi alle har hjemme. Vi fastboende og næringsliv (som også er observert) har ikke anledning til å bruke disse returpunktene, vi har løsning hjemme.

Og både fastboende og fritidsfolket kan bruke Moan uten ekstra kostnad, det er inkludert i gebyret. Så hvorfor da sette møbler og dass utenfor containerne?

Det er god kunnskap i denne verden om hvor mye avfall vi produserer, og kapasiteten ved containerne er nok til å dekke halve London. Når bruken er som den er, får vi alle dyrere renovasjon. Som om den ikke var dyr nok fra før.

Soppel 1Fra min stol
ser jeg at informasjonen kunne vært langt bedre. Det samme med kontroll og sanksjoner. Så her er nok løsningen en god miks av pisk og gulrot. Dessverre mest pisk.

Oversikt blogginnlegg