Budsjettarbeid – det umuliges kunst?

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

pengerBudsjettarbeid i kommunen er hårfin balanse mellom det nødvendige og det ønskelige, ikke ulikt i de 1000 hjem og i bedrifter.

Forslag til statsbudsjett kom onsdag, økonomiske rammer er nå klare og vi er i full gang. Reaksjonene på statsbudsjettet er som vanlig: Alt fra hemningsløs lovtale til kladd på egen nekrolog. Som ellers er virkeligheten en plass i mellom.

Må ha nok penger
Kommunene er underlagt de samme bestemmelser som de 1000 hjem og bedriftene, vi må ha penger til å betale våre løpende forpliktelser. Så enkelt, så vanskelig.

Den gode vilje
Forbausende ofte møter jeg reaksjoner som tyder på at mange er overbeviste om at kommunale tilbud kun avhenger av kommunal vilje. Intet annet. Selvsagt er dette tøv, selv om en kommer langt om viljen er der. Jeg har flere ganger møtt næringslivsledere som er sjokkerte over at vi vurderer oppsigelser grunnet særdeles trang økonomi. For i næringslivet er vel dette utenkelig, eller? Vi er underlagt de samme betingelsene.

Økonomisk nødvendig eller politisk ønskelig?
Kommunalt budsjettarbeid er i større grad enn for andre en hårfin balanse mellom hva som er «økonomisk nødvendig» og hva som er «politisk ønskelig». Disse begrepene er ikke absolutte, byråkratiet vil ofte vektlegge «økonomisk nødvendig» mer enn politikerne vil. Alle har vi ansvar for å gi det beste tilbudet vi makter til innbyggerne. Det er derfor kommunen er opprettet.

Jeg eksemplifiserer med utgangspunkt i den mye omdiskuterte eiendomsskatten og en liten illustrasjon:

BudsjettPrio

• Både Ballangen og Bergen har nylig innført eiendomsskatt, med velsignelse fra Høyre og FrP. Ikke fordi de vil, men fordi det er «økonomisk nødvendig».
  • Tidligere ordfører i Nordreisa > satte opp eiendomsskatten i kommunen mot Ap, SV og Sp sin vilje (!). Fordi dette var økonomisk nødvendig, og i valget mellom eiendomsskatt og kutt i hjemmehjelpa til gamle mor vant gamle mor. Jeg forstår det.
  • FrP i mange kommuner har gjort samme valg, fordi hensynet til det økonomisk nødvendige tilsier at dette er til beste for innbyggerne. Dette bør ikke føre til politikerforakt, det fortjener faktisk respekt fordi innbyggerne over tid er tjent med at vi tar hensyn til langsiktig og god økonomisk styring.

I Evenes
er vi heldige å ikke ha gamle underskudd å dekke inn. Våre folkevalgte har klart den hårfine balansen mellom politikk og økonomiske realiteter. Selvsagt har rådmannens vurdering av det økonomisk nødvendige flere ganger tapt for politiske prioriteringer, slik er det bare.

Ikke minst er Evenes heldig å ha en ledergruppe som ser dette dilemmaet. Dette gjør at våre ledere ikke sloss for egen virksomhet om de vet at budsjettseieren går på bekostning av hjemmehjelpen til gamle mor. Det er en budsjettseier med besk bismak.

Fra min stol
er jeg nok i full gang med budsjettarbeidet. Min og enhetsledernes primære oppgave er å legge til rette for politiske vanskelig valg. Etter noen arbeidsøkter med enhetslederne og arbeidsmøte med formannskapet sist fredag føler jeg meg trygg på at dette får vi til. Uten å si at dette uten videre er enkelt.

Les også: > Våknet kuttsliten.

> Oversikt blogger.