Kampen mot Kryddersauen

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

Kryddersauen kommerDet kan være både et privilegium og en plage å være nærmeste nabo til beiteområde og flott turterreng. Årets vurdering er ikke klar, sommeren har nemlig vært preget av Kampen mot Kryddersauen.

Anla urtehage
Grønne fingre som jeg har, anla jeg i år en liten urtehage. Med timian, basilikum, rosmarin, reddik, brokkoli og løk. Både da jeg sådde, priklet, plantet og vannet tenkte jeg på, ja selvsagt det samme som du: Saftig lammelår. Men Kryddersauen ville det annerledes!

Urtespisende sauKryddersauen kommer
Plutselig observerer jeg en voksen sau med et sleskt blikk og med tre lam. I vår hage! Den ble sporenstreks geleidet ut porten til beiteområdet, så for jeg til urtehagen. Selvsagt, snauspist alt sammen! Jeg har også lurt på hvordan Stemorsblomster smaker, og om de er egnet til krydder. Men noen hadde smakt dem opp.

Noen dager senere kom de tilbake, og jeg hørte gamla belærte lammene: - Vi skiter i reddiken, her er mer brokkoli! Og lydige som lam tok de dette bokstavelig.

Jeg la meg på lur, og Kryddersauen ankom fra de underligste retninger. Oftest med kryssede bakbein. Ikke særlig elegant, men desto mer effektivt når den omsider kom til vår plen og kunne gjøre fra seg. – Du skulle kanskje slått plenen og gjort den mindre attraktiv, foreslo Fruen lakonisk. Ut fra hennes begrensede agronomfaglige kompetanse ble forslaget rimeligvis avvist. Dessuten var jeg for opptatt med å vokte Kryddersauen, må vite.

Forskrekket sauVoktet gjerdet
Selvsagt måtte jeg finne ut av hvor den kom seg inn, og analyserer gjerdet grundig. Det var spor på en stor stein ved gjerdet, her ble gjerdet forhøyet til over europeisk høyderekord for Steigarsau. Jeg oppdaget også en åpning under gjerdet ved en mindre bekk hos naboen. Mens jeg utbedret dette, hvem andre kommer skridende mot gjerdet enn Kryddersauen? Den ble tydelig lamslått (se bilde tv) da den så meg der også, så på meg med et fåret blikk og nynnet duttututturudutti på sauisk og lot som ingen ting. La seg ned med lammene, instruerte dem tydeligvis mens hun rapte så jeg kjente gressløklukta helt ned til meg. Min gressløk!

Etter reparasjonen gjemte jeg meg bak en busk, joda, Kryddersauen gjorde et kraftig men fånyttes anstøt mot gjerdet der den før hadde kommet seg inn. Jeg spretter triumferende fram, og saksopplyser om tid for Fårikålens dag. I år utvidet til en uke. Minst.

Gjorde porten vid
Besøkene fra den infernalske Kryddersauen opphører likevel ikke. Neste gang jeg hørte velkjent bjelleklang, la jeg meg på lur bakom uthuset. Kryddersauen kom til porten som fra før var forsterket, prøvestanget, hentet kraftig tilfart og stanget seg forbi porten. Dæken ta, utbrøt jeg. Det der måtte kjennes såpass i skallen at selv en Vestlending ikke ser monn i det smalahovudet.

Etter grundige observasjoner av Kryddersauens evner, som overstiger Houdini og Dickie Dick Dickens til sammen, har jeg i kveld fulgt skriftens ord og gjort porten vid. I tillegg har jeg snudd hengslene til andre siden, så den springskallen på neste forsøk bør påkalle en ekstra bots- og bededag på Vestlandet. Jeg er nå trygg på at den ikke kommer seg gjennom porten heller, der jeg hører den breker på andre siden av gjerdet. Ferdig krydret.

Bonde OdinBonde Odin
er en flott fyr, og den gode hyrde er selvsagt fortvilt over sine forbryterske får. Bonde Odin ønsker at kokken selv krydrer steika framfor at fårene bedriver sjølkrydring i nabolaget. Ettersom sjølkrydringa allerede er et faktum, har han selvsagt lovt å holde av Kryddersauen til meg når den kommer hjem til Nortura. Han har flere ganger foreslått å sette inn Kryddersauen. – Neida, sa jeg. La sauene være ute når det er sommer. - Din bløthjerta pingle, sa jeg til meg selv. Den skal ikke bare inn, men bak lås, slå og gitter!

Fra min stol
er dommen entydig og klar: Sauer er på sitt mest allrighte når de er i stekeovnen eller i saltlake.

Oversikt blogginnlegg

Legg til kommentar