Sykehjem som kultursenter

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

danseaften72Sykehjem har de beste forutsetninger til å være kultursenter, de færreste er det. Vårt er i ferd med å bli det.

Sykehjem har nemlig infrastrukturen som kulturbaser trenger. De fleste sykehjem gjør godt arbeid for å dekke beboernes grunnleggende behov, og prøver så godt de kan å gi mer liv til årene. Litt for ofte er det likevel presten som er ukas høydepunkt. Fordi det krever mye å organisere tilbud utenfor sykehjemmet, ikke minst krevende for beboerne selv.

I Evenes arbeides det godt for å snu dette: I stedet for å transportere beboere ut av sykehjem og omsorgsboliger legges kulturtilbudet til sykehjemmet. Med hele kommunen som målgruppe for aktiviteten.

Åpenbare fordeler
For en tid siden var jeg innom sykehjemmet, og traff voksne kjenninger dagen før en konsert. De gledet seg til konserten, men nesten like mye til å treffe eventuelle kjenninger fra «bygda» som kanskje ville komme. Det slo meg at fordelen med å utvikle sykehjemmet til kultursenter er:

• Beboerne får dekt kulturelt behov, i tillegg treffer kjente de ellers vanskelig kan møte.
  • De kan velge å trekke seg tilbake til privaten når de føler for det, ved tilbud utenfor må en vente på transporten. Da er en heller hjemme.
  • Publikum utenfor sykehjem og omsorgsboliger treffer gamle kjente, da er terskelen lavere for å stikke innom ved annen anledning.

I Evenes er det markert større andel eldre som er enslige enn i landet ellers. Det gir oss behov for større satsing på sosiale og kulturelle aktiviteter. Vi er i god gang, men laurbær er ond å hvile på.

Nettopp hjemkommen

Å kunne spasere til
sykehjemmet å ta en
halvliter og i tillegg bli
budt opp til dans er
et gode som nesten
er verdt fordelsbeskatning.

Dette skrives idet jeg nettopp er kommet hjem fra dansefest på sykehjemmet, jeg kunne ikke dy meg for å stikke nedom. Fullt hus, svært god stemning. Mange fra sykehjem og omsorgsboliger, og heldigvis mange fra «bygda». Kjenningpraten gikk livlig. Sist jeg var innom i samme anledning var det kabaret med «Fiskarbonden og andre kvinnfolk». Samme stemning, samme samling mellom eldre i og godt voksne utenfor våre institusjoner.

Etter å ha deltatt på dansefesten forsvarer jeg å ha avskrevet behandlingsgebyret for skjenkebevillingen. Å kunne spasere til sykehjemmet å ta en halvliter og i tillegg bli budt opp til dans er et gode som nesten er verdt fordelsbeskatning. Neste gang håper jeg enda flere benytter anledningen.

Fra min stol
All ære til gode krefter som bidrar, og jeg håper at kommunen er positiv medvirker. For kultur skapes gjennom møte mellom mennesker og organisasjoner. Min drøm er å få kafeteria på sykehjemmet slik at innbyggere utenom kan stikke innom for en matbit. Og selvsagt prat med gamle kjenninger. En god start er kantine er i forlengelsen av arbeidsstua på onsdager. For sykehjem har potensial til å være både kultur- og sørvissenter.

Oversikt blogginnlegg