Være rådmann – et privilegium

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv

balanse slakk lineJeg blir av til spurt, hvordan er det å være rådmann? De fleste ganger er svaret at det er et privilegium. Det er ofte balanse på slakk line og noen ganger også en dans på roser, selv om de er tornefulle.

Spennende utfordringer
Det er 429 av oss, en av de yrkesgrupper som hyppigst skiftes ut. Vi trives med å arbeide i et komplekst miljø, i spenningsfeltet mellom politikk, administrasjon, fag, tjenesteyting og samtidig bidra til å utvikle våre lokalsamfunn. Med andre ord: av de mest spennende jobber som fins. Derfor har vi også takket ja til utfordringen.

I de aller fleste kommunene leder vi den største virksomheten, og også den med høyest kompetanse. Vi har en arbeidsstokk hvor mange har tatt utdanning for egen regning for å få arbeide i kommunen, og uansett utdanning eller ikke fått stillingen i konkurranse med andre motiverte søkere.

Påvirker hverdagslivet
Vi er med og legger premisser for folks hverdagsliv, enten det gjelder omsorgen før livet tar til eller omsorgen ved livets slutt. Og de fleste tenkelige tjenester mellom disse ytterpunktene. Ettersom det er innbyggerne som spleiser på lønna vår plikter vi å gjøre så godt vi kan, selv om vi også må si nei, beklager. Forventninger til hva kommunen bør gjøre overstiger langt det mulige. Som innbyggere tar vi snart kommunale tjenester som om de kommer fra naturen, det er først når vannet i krana eller SFO uteblir at vi merker tjenesten.

Kioskvogn med vinskuff
Selv trives jeg best når jeg sammen med medarbeidere kan medvirke til å løse folks hverdagsproblemer. Jeg husker – fortsatt med et smil - at jeg tilfeldig traff tre vinsmakende damer en fredag kveld på sykehjemmet, og damene hadde sine tydelige bestillinger: Noen trær måtte bort av hensyn til utsikt og de måtte snarest få en kioskvogn, helst en med vin i nederste skuff. Trærne er borte og kioskvogna på plass, enn så lenge ikke med vinskuff. Men om ingen sladrer kan det innrømmes at jeg har hatt med slikt tilbake etter ærend i byen.

Noen dager er bedre enn andre.

Fra min stol
kan svaret på hvordan det er å være rådmann noen dager være noe helt annet. Da er det greit å komme hjem til forståelsesfull frue. Og en Hera som gir katten i kommunale anliggender med mindre det innføres hundeskatt som begrenser et allerede for stramt budsjett til griseører.

Oversikt blogginnlegg.

Legg til kommentar