Fortellende turmål

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv

turstiDet som kanskje imponerte meg mest da jeg flyttet hjem til Evenes i 2004 var de fantastiske turstiene som var ryddet og merket. En ting å si: Imponerende innsats.

Min barndoms stier var riktig nok ikke lett å finne, og det samme med blåbærplassen bestemor og jeg hadde ved Hesteberget. Men det er ikke ildsjelenes skyld, men utviklingen innen landbruket. Dessverre.

Jeg hadde trodd at løyper og andre tilbud var ferdig utviklet, men nei. Det er nylig kommet gapahuk ved Klubbfjellvann og på Myrnes, og gapahuk kommer ved Vetten til sommeren.

Alle fasiliteter til tross og det kan være alderen: Jeg er i økende grad opptatt av historiene bak de stier vi benytter for å komme til turmålene. Hvem var de som regelmessig benyttet Voldbuvegen, ikke til rekreasjon men i daglig strev for levebrødet?

En av de plassene jeg bare innom er Haugbakken, sin tid husmannsplass under prestegården. Jeg har ganske visuell fantasi, så når fruen og jeg tømmer kaffekannen ser jeg for meg hvordan det kan ha sett ut. Alt strevet og slitet med å rydde og dyrke opp plassen, men de må absolutt ha hatt sine gode stunder her også. Her forteller naturen ingen historie, bare fantasien.

Skal vi heve
kvaliteten ved
våre turmål må
det bli ved å
få fram historiene
som ligger bak

I tillegg var småbonden gartner på prestegården, og har nok mye av æren for at denne hagen var viden kjent. Et paradoks at det som for den dyktige gartner og husmann var daglig arbeidsvei, nå benyttes av oss til trim og rekreasjon på fritid som vi kanskje har for mye av. Det skulle husmannen ha visst...

Flere av våre turmål har lett tilgjengelig info om kulturhistorie, til Vassbotn og ved Klubbfjellvatn. Andre turmål er ikke like fortellende. Jeg tror at skal vi – om mulig - løfte kvaliteten ved våre turmål må det bli ved å få fram historiene som ligger bak. Her tror jeg fortsatt det ligger mye ufortalt kulturhistorie, som må fram mens det ennå er mulig.

For rekreasjon er det nok likevel på sjøen jeg koser meg mest. Og for de som eventuelt måtte lure, mitt beste turmål er kveldskossykkeltur med fruen til Lilandsskarneset. Andre har sine, og vi har lagt ut en uhøytidelig spørreundersøkelse (> klikk her) her på hjemmesiden. Egentlig er jeg mest interessert i hva som ligger i «annet» for dere som svarer dette. Og er selvsagt så nysgjerrig at jeg håper noen vil fortelle det.

Fra min stol håper jeg flere vil medvirke til at historiene bak våre turstier og flotte turmål blir fortalt.

Legg til kommentar

Sikkerhetskode