Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Gállogieddi samisk friluftsmuseum

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Opplevelser

 Gállogieddi hovedhus BRUK2014beskjærtwww

På Gállogieddi har du mulighet til å oppleve et markasamisk gårdstun og få innblikk i samisk kulturarv, næringsgrunnlag og religion i markebygdene. 

Gállogieddi er et typisk markesamisk gårdstun. Gården ligger helt oppunder fjellet langt fra kysten, og fra tunet har man fantastisk utsikt over nabobygdene, Ofotfjorden og området rundt. Den første faste bosettelsen på Gállogieddi tegner seg fra slutten av 1700-tallet, da reindriftssamen Jon Nilsen med familie slo seg ned. Området i og rundt markebygdene var godt kjent for reindriftssamene; hver vår flyttet de fra vinterbeitene på svensk innland – fra Jukkasjärvi kirkesogn – til sommerbeitene ved norskekysten. Mange av reindriftssamene ble etter hvert bofaste, og det er denne bosetningen som hovedsaklig danner grunnlaget for dagens markebygder. Muséet forteller om menneskene og historiene fra vår nære fortid – og gir deg en følelse av hvordan det var å bo her for 200 år siden. 

Gamme og kulturstidetaljwww

I tilknytning til museet er det også en skiltet 2 km lang kultursti som starter og ender ved den store steinen Gállogieddi har fått sitt navn fra. Herfra møter man spor oppover i landskapet og får lære om samiske kulturminner og samisk kulturarv.

Den enkleste måten å ta seg til museet er fra E10 1,3 km øst for Harstad/Narvik lufthavn, i retning Narvik. Derfra er det 4,5 km til museet. Veien til museet er skiltet fra E10. Koordinater Gállogieddi samisk friluftsmuseum: 33W Øst 0572486 Nord 7602650

Gállogieddi samisk friluftsmuseum drives av Várdobáiki museum og mer info om åpningstider, om museet og annet finner du på www.vardobaiki.no

Guiding, besøk, info osv.: Ta kontakt med Várdobáiki samisk senter tlf. 769 85 020.